rozmiar czcionki A A A
czytano 5525 razy

Praktyczne i prawne aspekty mobilności

  • Jak najlepiej dopasować moje kwalifikacje do oferty pracy?
    Poszukujący pracy absolwenci, a w szczególności studenci z mniejszymi szansami na zatrudnienie, powinni wykazać większą elastyczność przy wyborze ofert. Weź pod uwagę swoje umiejętności osobiste i bądź otwarty na poznanie nowych umiejętności (uwierz w siebie, tobie też może się udać!). Dosyć często zdarza się, że bardziej od dyplomu czy kierunku studiów, pracodawcy zainteresowani są zdolnością kandydata do pracy do objęcia obowiązków i odpowiedniego ich wykonania.
  • Czy moje kwalifikacje akademickie i zawodowe zostaną uznane?
    Jednym z najważniejszych aspektów jest dowiedzenie się, jak nostryfikować swoje kwalifikacje w w państwie przyjmującym i czy dany zawód jest poddany regulacji.
    Zawody regulowane
    Do zawodów regulowanych zaliczają się te zawody, które są zarezerwowane dla osób posiadających specyficzne kwalifikacje (np. prawnicy, księgowi, nauczyciele, inżynierowie, personel paramedyczny, lekarze, dentyści, weterynarze, aptekarze i architekci). W przypadku niektórych zawodów ustanowiona została lista uznawanych i równoważnych kwalifikacji.
    Zawody nieregulowane
    W przypadku niektórych zawodów to pracodawca decyduje o przydatności pracownika do pracy. Równoważność ocenia się oddzielnie dla każdego przypadku, biorąc pod uwagę długość studiów i ich program. W takim przypadku możesz zacząć praktykę, jak tylko otrzymasz pracę, ale musisz również przestrzegać niezbędnych procedur mających zastosowanie w danym zawodzie w państwie przyjmującym, które mogą różnić się od tych, z którymi miałeś styczność do tej pory.
    Dowiedz się więcej o uznawalności wykształcenia klikając na link „NARIC" znajdujący się pod nagłówkiem „Tematy pokrewne' w dziale „Jesteś absolwentem?"
  • Czy język stanowi problem?
    W trakcie poszukiwania pracy w innym państwie znajomość lokalnego języka jest oczywistym atutem (czasem może okazać się koniecznością). Podstawowa znajomość angielskiego jest często bardzo przydatna. Wymagania językowe mogą się jednak różnić w zależności od rodzaju pracy i państwa, i nie obowiązuje tutaj jakaś ogólna zasada. Mimo wszystko zalecamy zapisanie się na kurs językowy w celu podniesienia poziomu znajomości języka państwa przyjmującego.
  • Czy mogę zachować prawo do zasiłku chorobowego w moim państwie pochodzenia i w międzyczasie rozglądać się za pracą w innym państwie członkowskim EOG?
    Jeżeli w obecnej chwili jesteś bezrobotny(-a) i rozglądasz się za pracą w innym państwie EOG, to możesz na trzy miesiące przenieść prawa do zasiłku. Kwestię przeniesienia prawa do zasiłku regulują obostrzone przepisy i ograniczenia. Przed podjęciem jakichkolwiek kroków należy skontaktować się z miejscowym urzędem pracy lub odpowiednią instytucją zasiłkową.
    Jeżeli przez 3 miesiące nie uda ci się znaleźć pracy, władze kraju pobytu mogą cię zmusić do opuszczenia kraju, ale mogą być pobłażliwe, jeśli będziesz w stanie udowodnić, że masz spore szanse na znalezienia zatrudnienia. W dziale "Życie i praca" na portalu EURES znajduje się więcej informacji na ten temat.
Zakaz kopiowania, rozpowszechniania części lub całości bez zgody redakcji EUROPA.wortale.net.


Dodaj swój komentarz
Wszelkie prawa zastrzeżone © YES24.PL - Tworzenie stron WWW | System CMS | Wortale tematyczne | mapa witryny | login